Vårt uppdrag
Statens servicecenter är en myndighet under Finansdepartementet som arbetar för att göra statens verksamhet mer effektiv och tillgänglig. Vi erbjuder administrativt stöd till myndigheter och personlig service till medborgare i myndighetstjänster på våra servicekontor.
Statens servicecenter tillhandahåller tjänster och konsultstöd inom ekonomi, lön och HR till cirka 170 statliga myndigheter. Vi driver också närmare 150 statliga servicekontor runt om i landet där privatpersoner och företag kan få hjälp med att navigera och använda tjänster från bland andra Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Så styrs vi
Som myndighet styrs vi av regeringen genom en instruktion och årliga regleringsbrev. Regeringen kan även ge oss andra regeringsuppdrag under året.
Instruktion
I regeringens instruktion till Statens servicecenter definieras våra grundläggande uppgifter och ansvarsområden. Vi ska bland annat:
- tillhandahålla administrativa stödtjänster till myndigheter under regeringen, efter att ha kommit överens med dessa myndigheter,
- erbjuda administrativt stöd till andra organisationer än myndigheter, i enlighet med avtal som har övertagits från Kammarkollegiet,
- ingå serviceavtal med de myndigheter som regeringen bestämmer, för att utföra uppgifter enligt lagen om viss gemensam offentlig service,
- bedriva vår verksamhet vid servicekontor,
- ingå serviceavtal och samverka med andra myndigheter gällande verksamheten på våra servicekontor.
Förordning (2012:208) med instruktion för Statens servicecenter (Riksdagen)
Regleringsbrev
I slutet av varje år får vi ett regleringsbrev från regeringen som anger våra ekonomiska ramar, mål och återrapporteringskrav för det kommande året.
Attrahera, etablera och behålla högkvalificerad internationell kompetens
Regeringsuppdraget syftar till att stärka Sveriges förmåga att locka och behålla internationell arbetskraft med hög kompetens. Detta är viktigt för att stärka landets konkurrenskraft och tillväxt, särskilt inom områden som kräver specialiserad kunskap.
Genom uppdraget ska myndigheterna bidra till att den arbetskraft som kommer till Sverige, inklusive medföljande familjer, snabbare ska kunna etablera sig i landet.
Målgruppen är främst internationell arbetskraft med efterfrågad kompetens, internationella studenter och forskare, hemvändande svenska medborgare samt arbetsgivare i behov av internationell kompetens.
Flera myndigheter samarbetar för att identifiera och lösa problem som hindrar internationell kompetens från att etablera sig i Sverige. Genom att skapa bättre samordning och mer förutsägbara processer ska det bli enklare för utländsk arbetskraft att integreras i det svenska samhället.
Myndigheter som ingår i samverkan är Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet och Vinnova.
Arbetet samordnas av Tillväxtverket, som ska lämna delredovisningar till regeringen den 31 januari 2025 och 31 mars 2025, samt slutrapport senast den 31 mars 2027.
Ekonomiska aspekter av våld i nära relationer
Regeringsuppdraget ska analysera de ekonomiska konsekvenserna av våld i nära relationer. Det inkluderar både direkta kostnader för de drabbade och samhällets indirekta kostnader, såsom vård, rättsväsende och förlorad arbetsproduktivitet. Uppdraget är en del av ett större åtgärdsprogram som syftar till att förbättra förståelsen och hanteringen av dessa problem, i linje med Sveriges jämställdhetspolitik.
Statens servicecenter tillhandahåller tjänster åt andra berörda myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Konsumentverket, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten. Vår roll är bland annat att samla och dela information om ekonomiskt våld och att utveckla arbetssätt för att effektivt stödja de drabbade. Genom våra servicekontor över hela landet agerar vi som en kontaktpunkt för relevanta målgrupper.
Jämställdhetsmyndigheten koordinerar hela uppdraget och ansvarar för att leverera en muntlig delredovisning senast den 3 december 2024 och en slutrapport senast den 26 februari 2026.
Öppna nya servicekontor
Statens servicecenter har ett regeringsuppdrag att öppna nya servicekontor för att öka den statliga närvaron och förbättra tillgängligheten för medborgare.
Uppdraget startade 2020 och har sedan dess inneburit öppnandet av flera nya servicekontor runt om i landet. Målet är att underlätta för både medborgare och företagare att få personlig vägledning och hjälp med ärenden från myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Fram till och med år 2024 planeras det att utöka till totalt 147 servicekontor över hela landet. Som en del av uppdraget har Statens servicecenter också fått i uppdrag att under 2022 påbörja en pilotverksamhet med ett mobilt koncept för statlig service, särskilt riktat mot socialt utsatta områden.