Skellefteåbor kan nu få id-kort på hemmaplan

Nu blir det enklare för boende i Skellefteå med omnejd att ansöka om id-kort. Från och med den 8 februari går det att ansöka om Skatteverkets id-kort på Statens servicecenters servicekontor på Kanalgatan 77.

– Vi ser ett behov av att kunna erbjuda den här servicen i Skellefteå eftersom det sker stora industrietableringar i området. Det innebär inflyttning inte minst från andra länder, personer som är hänvisade till id-kort från Skatteverket, säger Therese Sjögren, enhetschef på Skatteverket.

Boka tid redan nu

Den som ska ansöka eller förnya sitt id-kort hos Skatteverket måste boka tid för besöket i förväg, på Statens servicecenters webbplats.

– Vi har släppt tider inför den 8 februari och den som vill boka en tid har möjlighet att göra det redan nu, säger kontorsområdeschef Sanna Ranneberg, Statens servicecenter.

Tidigare har hanteringen av id-kort i Västerbotten utfärdats på servicekontoret i Umeå.

På servicekontoret i Skellefteå får kommunens invånare och företagare information och vägledning från fyra myndigheter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Servicehandläggarna hjälper till med ärenden som rör socialförsäkringar, pensioner och skatter. Dessutom kan både arbetssökande och arbetsgivare göra spontanbesök för att få hjälp med Arbetsförmedlingens digitala tjänster. Servicekontorens tjänster är efterfrågade och har cirka 2,5 miljoner besök årligen. Fram till och med år 2023 utökar Statens servicecenter till 147 servicekontor.

Mer om att ansöka om id-kort

Boka tid för att ansöka om id-kort

Senast uppdaterad: 2023-02-03