Bidragsbrott högt på agendan

Åsa Lindh och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson deltog på myndighetschefsnätverket för MUR.

Åsa Lindh och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson deltog på myndighetschefsnätverket för MUR.

Statens servicecenter är en av 25 myndigheter som arbetar i det myndighetsgemensamma nätverket MUR för att utveckla förmågan att förhindra brott mot välfärdssystemen. Frågorna om felaktiga utbetalningar står högt på agendan i hela statsförvaltningen och vårt bidrag är en viktig pusselbit.

Den 8 oktober deltog generaldirektör Åsa Lindh i myndighetschefsnätverket för MUR som hölls i Försäkringskassans lokaler i Stockholm.

— Det var ett riktigt spännande möte. En höjdpunkt var Skatteverkets presentation av den nationella lägesbilden som är superrelevant för våra servicehandläggare, säger Åsa Lindh.

I lägesbildens analys summeras vilka som är folkbokförda och vilka som inte borde vara folkbokförda. På myndighetschefsmötet presenterades en riskbild över slutsatserna i lägesbilden. Det talades om samordningsnummer och vikten av att myndigheterna håller koll på de olika kategorier av samordningsnummer.

— Sedan vi blev en del av MUR för snart ett år sedan har vi intensifierat vårt eget arbete mot välfärdsbrotten. Nu har vi tillsammans med hela statsförvaltningen fått upp frågorna på dagordningen. Det är viktigt att vi är på tårna för att hjälpa till att motverka fusk, korruption och bidragsbrott, säger generaldirektör Åsa Lindh.

— Statens servicecenter behöver vara med i nätverket och hjälpa våra samverkansmyndigheter och också andra myndigheter att lägga ett pussel om vi ser saker som kan vara fusk eller ekonomisk brottslighet.

MUR står för Motståndskraft hos utbetalande och rättsvårdande myndigheter. Initiativet startades 2019 på initiativ av Försäkringskassan och 25 myndigheter ingår i nätverket.

Senast uppdaterad: 2024-10-10