Servicekontoren har hjälpt 20 000 ukrainare med identitetskontroll

Person fyller i blankett.

Fotograf: Fialotta Bratt, Skatteverket

20 000 ukrainare har i sommar fått hjälp med sitt folkbokföringsärende på våra servicekontor. Ett ökat besökstryck som fungerat väl tack vare god planering, extra öppet och engagerade medarbetare.

När EU i mitten av juni beslutade att förlänga massflyktsdirektivet innebar det över en natt att de ukrainare som flytt kriget kunde folkbokföra sig i Sverige, om de varit här med tillstånd i minst två år.

Den som ska folkbokföra sig i Sverige behöver besöka ett servicekontor för en identitetskontroll, innan Skatteverket kan ta beslut om folkbokföring.

- Vi rustade oss för att på kort tid kunna möta ett ökat besökstryck, då en folkbokföring innebär betydligt bättre villkor för den här gruppen, säger Kristina Jonsson, utredare på Statens servicecenter.

Jämnt besökstyck under sommaren

Istället för en rusning till servicekontoren har besöken varit mer jämnt fördelade under sommaren. I juli hade servicekontoren omkring 400 till 600 ärenden per dag, gällande flytt till Sverige för ukrainare. I augusti har siffran sjunkit till omkring 200 till 250 besök per dag. I mitten av vecka 35 hade vi hanterat drygt 20 000 ärenden. Högst har trycket varit i Stockholm som tagit emot drygt 8000 besök.

Efter folkbokföring väntar andra ärenden

Framöver väntar servicekontoren nu många besök gällande bland annat ansökan om försäkringstillhörighet hos Försäkringskassan samt ansökan om id-kort.

- Vi ser redan nu att dessa ärenden ökar i takt med att ukrainarna får sina beslut om folkbokföring. För att möta upp ett ökat tryck på id-kort har vi på flera kontor öppnat upp för fler bokningsbara tider, säger Maria Uddin Åkesson, regionchef för Stockholm-Gotland.

Senast uppdaterad: 2024-08-29