Personer från Ukraina kan nu bli folkbokförda

EU-skylt och Ukrainaflagga.

Personer som har flytt kriget i Ukraina och har varit i Sverige med uppehållstillstånd i minst två år kan nu folkbokföra sig i Sverige. På Statens servicecenter får de hjälp med identitetskontroll i samband med anmälan om folkbokföring.

Europeiska unionens råd har den 13:e juni meddelat att det tillfälliga skyddet kommer att förlängas ytterligare ett år till och med den 4 mars 2026. Detta innebär att personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd sedan två år tillbaka och vill fortsätta bo i Sverige i minst ett år, ska skicka in en anmälan till Skatteverket om flytt till Sverige för att folkbokföras.

I samband med att anmälan om folkbokföring görs till Skatteverket ska en tid bokas för identitetskontroll. Kontrollen görs genom ett personligt besök på ett av våra 57 servicekontor runtom i landet som har maskinell utrustning för digital ansiktsigenkänning samt kontroll av identitetshandlingar.

Vi förväntar oss nu en tillströmning av besökare som bokar tid för identitetskontroll på våra servicekontor. Vi har tagit in extra resurser och utökat tiderna för bokade besök, men det kan ändå bli väntetid samt köer på en del servicekontor, säger Maria Uddin Åkesson, regionchef på Statens servicecenter.

Efter att servicehandläggare på servicekontoren genomfört en identitetskontroll skickas ärendet vidare till Skatteverket som fattar beslut i ärendet.

Information till dig som kommer till Sverige från Ukraina (skatteverket.se)

Anmäl flytt till Sverige hos Skatteverket (skatteverket.se)

Servicekontor där du kan boka tid för ärenden som rör Flytta till Sverige eller Samordningsnummer

Senast uppdaterad: 2024-06-14