Varning för företag som säljer bokningstjänst för id-kort

Bild på Swish

Ett företag erbjuder sig att boka en tid hos Statens servicecenter för att ansöka om id-kort. Att boka en tid hos Statens servicecenter är gratis.

På en del av Statens servicecenters servicekontor kan man ansöka om ett id-kort. För att ansöka om id-kort behöver du boka tid innan du besöker servicekontoret.

Statens servicecenter utfärdar id-kort på uppdrag av Skatteverket. Skatteverket tar ut ansökningsavgift på 400 kronor för att utfärda id-kort. Avgiften måste betalas innan du bokar ett besök på servicekontor. Att boka ett besök hos Statens servicecenter är kostnadsfritt och det gör du enkelt genom att besöka följande webbplats: Boka tid för id-kort.

Företaget har en webbplats där de samlar in information som behövs för en bokning och gör sedan bokningen i Statens servicecenters system. Det innebär att du som kund får en tidsbokning hos Statens servicecenter mot en avgift på 400 kronor. Du betalar företaget för att de gör bokningen men ansökningsavgiften för id-kortet är inte betalad till Skatteverket.

Statens servicecenter har polisanmält händelsen. Vi har informerat Skatteverket om händelsen. Vi har också anmält händelsen till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Senast uppdaterad: 2024-04-24